Everest

Почетна   /  Производи   /  Семиња   /  Everest

Everest - семенски компир

Карактеристики: Рана - средно рана сорта компир.

Зреење: Рано - Средно Рано. (8)

Принос: Многу висок.

Број на кртоли по растение: Во просек по 10-14 кртоли.

Кртола: Овална, со убава, правилна форма. Релативно плитки окца.

Светло жолта боја на кората и месото.

Одлики: Издржува доста добро чување. Толерантен на прортување и не се суши при подолго чување.

Тип на готвење AB, без промена на бојата по готвењето.

Содржина на сува материја: 18,5%.

Бујно растение

Отпорен на цистични нематоди на компирот, Ro1